Always look on the bright side of life

Näin marraskuun pimeänä hetkenä yritän muistaa otsikon mukaisen asenteen niin elämään kuin työntekoon. On epätodellista ja ihmisen fysiikalle haastavaa kun vapaan hetken olemme pimeän tai hämärän valon saartamina. Kevään valoisuus toiveissa taas puolen vuoden päästä, ja kesän aurinkoiset päivät kirkkaina mielessä yritän punnertaa läpi tämän synkän ja ankean ajan. Tänä aamuna starttasin päivän tutusti tiistain hengessä triathlonistin kanssa uintitreenin merkeissä Kangasalan Uimahalli Kuohussa. Pimeää, sateista, mutta mieli virkeänä hypätä altaaseen ja tehdä töitä motivoituneen urheilijan kanssa. Triathlonisteille tämä talvikausi on uintikunnon kehittymisen kannalta hyvin merkityksellistä aikaa, ja uinti loogisesti helpoin ja mukavin laji tehdä peruskestävyyttä. Uskoisin, että trainerin päällä polkeminen tai sateessa juokseminen jäävät vähemmän mukaviksi jutuiksi ainakin näillä leveysasteilla. Jännitettävää on tämän viikon loppupuolella, kun Pedartin yhteistyöurheilija Jarmo Hast kilpailee Arizonan auringon alla Ironman kisaa. Onnea ja menestystä Jarmolle. Mukava kuulla herran kuulumisia, kun pidämme yhdessä triathlonleiriä Nokialla 22. -24.11.2013. Jarmo on tehnyt pitkäjänteisesti töitä erityisen haastavan lajin parissa. Pitkäjänteinen työ tuo tulosta. Viime kauden päätöskisassa Kalmarissa (missä itsekin olin mukana) Jarmo oli paras Pohjoismaalainen ja kovassa porukassa PRO sarjan neljäs. Vahva usko omaan tekemiseen sekä oman kehon tuntemus ovat siinä palapelissä merkityksellisiä asioita. Tuo merkityksellisyyden löytäminen niin urheilussa kuin elämässä on mielestäni yksi tärkeimmistä asioita oivaltaa uutta, kehittyä ja kehittää. Toinen tärkeä asia urheilijan arjessa on tavoitteen asettaminen. Jarmon ensi vuoden tavoite on piinkova. Sen saavuttaminen vaatii vahvaa paloa harjoitteluun ja optimaalista onnistumista niin harjoituksellisesti kuin itse kisatilanteessa. Tuota paloa olen aistinut herra Hastin olemuksesta, asenteesta ja katseesta.

Hieman aistin kyllä tuossa päivällä valon pilkahduksia täällä Ruutanassa. Vaikka aamupäivästä teinkin opetuksen suunnittelua ja mietin erästä luentoa sekä perehdyin muutamaan artikkeliin, ehdin sentään hiukan puuhastella tuossa pihallakin. Onneksi suihkeena saa D -vitamiinia, joten tuo vähäinen luksimäärä ulkoilmasta kompensoidaan suihkeesta. Iltapäivästä jatkoin puuhastelua jälleen tutussa elementissä ja agendana Uimaseura Kangasalan Kuohun erityisryhmän poikien uinnin ohjaus. Todella hieno kokemus, josta saamani kokemus avaa silmiä ja laajentaa omaakin ajattelua. Ryhmän poikien kanssa hienoimpia kokemuksia ovat keskustelut saunassa ja kohtaamiset altaassa. Heillä on elämään vahva ”bright side” asenne, mikä kantaa ja kannattaa muita, jos ja kun kohtaamisen näkee voimavarana. Yksilön erityisyys ei tee hänestä poikkeavaa. Meissä kaikissa on arvokkaita ominaisuuksia, ne pitää vain löytää. Yhteisen tekemisen kautta löytäminen helpottuu. Nuorten miesten asenne työntekoon on käsittämättömän hienolla tasolla. Työ kovassa kurssissa. Työtä pidetään suuressa arvossa, ja siitä puhutaan kunnioittavasti. Monella olisi heiltä tässäkin mielessä paljon opittavaa. Kaikki työ on merkityksellistä, työ kuntouttaa ja voimauttaa. Tekemisen kautta opitaan niitä arvokkaita taitoja mitä tällä pallolla tallaamiseen tarvitaan.

Yhteisöllisyys on asia, joka tuottaa yksilölle merkityksellisiä kokemuksia. Yhteisöllisyyttä on monentasoista, ja se voi perustua ohjattuun tai oman kiinnostuksen ohjaamaan. Yhteisöllisyyden hierarkiat pitää tiedostaa, ja niitä pitää harjoitella. Jokainen ryhmä luo ne omat käytänteet, toimintamallit, joilla ryhmän sisäisten sääntöjen mukaan toimitaan. Yhteisöllisyys on kohtaamisen ohella mielestäni asia, joka kärsii tässä maailmassa välillä inflaatiota. Hyvään yhteisöllisyyteen kuuluu vahvana osana rehellinen kohtaaminen. Tässä vuoden 2013 loppupuolella yritän oppia uutta yhteisöllisyydestä. Tulevat leirit triathlonistien ja avantouimareiden kanssa ovat uusien ihmisten kohtaamista ja leirin yhteisöllisyyden aistimista, rakentamista ja yhteisen tekemisen kautta tapahtuvaa ”team spirit” henkeä. Työpaikoille, ja yrityksiin nämä lainalaisuudet myös toimivat. Löytyykö se synkän hetken ”bright side” yhteisöllisyyden vahvistumisen myötä, mitä vahvistuminen vaatii. Mielestäni se vaatii rehellistä vuorovaikutusta, avointa puhetta, arvostavaa asennetta ja yhteisen tavoitteen asettamista.

Tuo otsikon teema jäi mieleeni viime vuoden heinäkuulta, kun sain olla osana isoa yhteisöllistä tapahtumaa Helsingissä. Olin yhteisön kanssa nauttimassa Iron Maidenin keikasta. Huikea keikkakokemus päättyi juuri otsikon mukaisen Monty Python ryhmän esitämän laulun sävelin. Paikalla olleet yli 40 tuhatta ihmistä olivat hetken yhteisöllisesti läsnä, yhteinen tavoite nähdä rautaneito Helsingin illassa oli koettu ja sydämessä vahva ”bright side” kokemus. Näin takkatulen loimutessa toivotan kaikille mukavia löytöretkiä löytää niitä ”bright side” fiiliksiä.